Ben Betül Üstün. Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Doktora Programı’nda öğrenciyim. Erasmus+ staj programı kapsamında Aarhus Üniversitesi’nde 2 Ağustos- 4 Ekim 2024 tarihleri arasında klinik bir çalışmada stajyer olarak görev aldım.Aarhus Üniversitesi, Halk Sağlığı Departmanı, Spor Bilimleri Bölümü’ndeki stajım süresince, çeşitli fiziksel ve biyokimyasal testler, antropometrik ölçümler, beslenme durumunun saptanması ve değerlendirilmesi, besin siparişlerinin sağlanması ve besinlerin kişiye özel porsiyonlanması gibi geniş bir yelpazede deneyim kazandım. Fiziksel testler kapsamında FATmax testi, VO2 max testi, Sprint testi ve Time to Exhaustion testleri bulunmaktadır. Biyokimyasal testler arasında laktat analizi, keton analizi ve glukometre ile kan şekeri ölçümleri yer aldı. Antropometrik ölçümlerden ise Dinlenme Metabolizma Hızı (DMH), BIA ve boy ölçümü işlemleri bulunmaktadır. DXA ölçümü özel eğitim gerektirdiği için bu noktada yer almadım, ancak diğer ölçüm ve değerlendirmelerde deneyim kazandım.Beslenme durumunun saptanması için, katılımcılar ardaşık 4 günlük (1 gün hafta sonu) beslenme kayıtlarını bir telefon uygulaması üzerinden tuttular. Bu sürece katkı sağlayarak katılımcılardan öğünlerinin fotoğraflarını çekip bize iletmelerini önerdim. Ayrıca, beslenme durumunun saptanması protokolünün oluşturulmasında görev aldım. Çalışma başladıktan sonra, katılımcılar için özel olarak hazırlanmış diyetlerin planlanması, depo takibi yapılması, besinlerin sipariş edilmesi ve porsiyonlanması ve depolanmasında görev aldım.Bu staj süreci, klinik çalışmaların yürütülmesi konusunda bana önemli deneyimler kazandırdı. Dosyalama, planlama ve çalışma protokollerinin oluşturulması gibi süreçlerde aktif rol alarak, klinik araştırmaların arka planındaki yönetimsel süreçleri öğrenme fırsatı buldum. Ayrıca, bu süreçte kullanılan besinlerin besin öğesi içeriklerini inceleyerek, bunları Türkiye’deki ürünlerle karşılaştırma imkanı elde ettim. Danimarka’da yaşayan bireylerin genel beslenme alışkanlıklarını gözlemleme fırsatım da oldu.Sosyal anlamda ise, İngilizcemi hem sosyal hem de mesleki bağlamda geliştirme fırsatı buldum. Kuzey Avrupa ülkelerinden biri olan Danimarka toplumunun beslenme yaklaşımlarını ve bireylerin yaşam tarzlarını gözlemledim. Marketlerinde bulunan ve Türkiye’de bulunmayan ürünleri inceleyerek, ülkemizdeki gıda üretimi için olası inovasyon fırsatları hakkında fikir sahibi oldum.Bu staj deneyimi, hem mesleki hem de sosyal anlamda kendimi geliştirmemi sağladı ve gelecekteki kariyer hedeflerim doğrultusunda bana önemli katkılar sundu. Erasmus+ programına seçilerek bana bu deneyimleri kazanma şansı tanındığı için çok mutluyum.
I am Betül Üstün, a student in the Doctoral Program in Nutrition and Dietetics at Haliç University. As part of the Erasmus+ internship program, I worked as an intern in a clinical study at Aarhus University from August 2 to October 4, 2024. During my internship at Aarhus University, Department of Public Health, Sports Science Section, I gained experience in a wide range of activities, including various physical and biochemical tests, anthropometric measurements, assessing and evaluating nutritional status, managing food orders, and portioning foods according to individual needs.The physical tests included FATmax, VO2 max, Sprint test, and Time to Exhaustion tests. Biochemical tests included lactate analysis, ketone analysis, and blood sugar measurements using a glucometer. Anthropometric measurements included Resting Metabolic Rate (RMR), BIA, and height measurements. I did not participate in DXA measurements as they required special training, but I gained experience in other measurement and evaluation processes.To assess nutritional status, participants kept four consecutive days (including one weekend day) of food diaries via a phone application. I contributed to this process by suggesting participants take photos of their meals and send them to us. I was also involved in creating the protocol for assessing nutritional status. After the study started, I was responsible for planning personalized diets for participants, tracking inventory, ordering food, portioning and storing it.This internship provided me with valuable experience in conducting clinical studies. By actively participating in processes such as filing, planning, and creating study protocols, I had the opportunity to learn about the management processes behind clinical research. Additionally, I examined the nutritional content of the foods used in the study and compared them with products available in Turkey. I also had the chance to observe the general dietary habits of individuals living in Denmark.Socially, I had the opportunity to improve my English in both social and professional contexts. I observed the dietary approaches of the Danish society, a Northern European country, and their lifestyles. By examining products available in Danish supermarkets that are not found in Turkey, I gained insights into potential innovation opportunities for food production in my home country.This internship experience helped me develop both professionally and socially and has made significant contributions to my future career goals. I am very happy to have been selected for the Erasmus+ program, which gave me the chance to gain these valuable experiences.

